Totuuden jälkeinen aika.

Koulutusleikkaukset.

Perustutkimuksen arvonlasku.

Kaiken maailman dosentit.

Politiikka ja tieteellinen tutkimus tähtäävät pohjimmiltaan yhteiseen päämäärään: toimivaan, hyvinvoivaan yhteiskuntaan. Kuitenkin elämme ajassa, jossa päätöksenteon ja akatemian välillä ammottaa syvempi kuilu kuin ehkä koskaan ennen: Politiikasta ja tutkimuksesta puhutaan kuin toistensa kilpailijoista. Vaikka yksittäisillä päätöksentekijöillä ja tieteentekijöillä olisi tahtoa yhteistyöhön, työtavat ja kohtaamispaikat puuttuvat. Kiire ja vanhat mallit kiilaavat hyvien aikeiden tielle, ja dialogi kuihtuu kasaan.

Tieteellisissä julkaisuissa ja mediassa taas kuuluu vain kourallinen tutkijaääniä, vaikka esimerkiksi Helsingin yliopisto on valtava tutkimusorganisaatio.

Akateeminen perustutkimus taas kärvistelee jo nyt heikossa asemassa. Pian sen rahoitus muuttuu niin, että tutkimuksen vaikuttavuus on entistä tärkeämpi kriteeri varojen jakamisessa. Tässä kisassa kaupalliset ja tekniset alat selviytyvät todennäköisesti muita paremmin, koska niiden tutkimustulokset synnyttävät teknologioita ja säästökeinoja, joiden arvon voi mitata rahassa. Yhteiskuntatieteellinen ja humanistinen tutkimus sen sijaan sopii harvemmin teknologiansiirtoputkeen, ja syy–seuraussuhteita sekä siirtymistä käytäntöön on vaikeaa tunnistaa. Tieteellisissä julkaisuissa ja mediassa taas kuuluu vain kourallinen tutkijaääniä, vaikka esimerkiksi Helsingin yliopisto on valtava tutkimusorganisaatio. Aiheet ja puhujat toistavat itseään.

Yliopistoyhteisössä, virastoissa ja ajatuspajoissa yhä useampi kyllästyi politiikan ja tutkimuksen väsähtäneeseen vastakkainasetteluun. Syksyn 2016 pimeydessä syttyi yhteinen ajatus hankkeesta, joka toisi tieteentekijät ja poliitikot yhteen paremman yhteiskunnan puolesta. Mukaan päätettiin heittää myös opiskelijoita, koska no – joka projektille tekee hyvää saada mukaan tuoreita aivosoluja.

Syntyi Hack for Society – kuukauden mittainen, yrityskiihdyttämömäinen yhteiskunnallinen hackathon, joka tarttuu syyskuussa kahdeksaan yhteiskunnalliseen haasteeseen. Haasteet pohjaavat akateemisiin tutkimuksiin, ja kutakin haastetta ratkaisemaan koostetaan tiimi tutkimuksen tekijästä, Helsingin kaupunginvaltuutetusta ja kahdesta opiskelijasta. Kuukauden aikana tiimit kehittävät uudenlaisia yhteiskunnallisia ratkaisuja Helsinki Think Companyn fasilitoimissa asiantuntijatyöpajoissa. Lopputuloksena voi olla vaikkapa uusia päätöksentekotapoja, mobiilisovelluksia tai viestintäkanavia.

Matkan varrella tiimit törmäytetään esimerkiksi viranomaisten, ajatuspajojen, yritysten, median ja muiden olennaisten tahojen kanssa, jotta projektin vaikutukset leviävät mahdollisimman laajalle. Hanke huipentuu 30.9. finaaliin, jossa tiimit pitchaavat ratkaisuehdotuksensa. Helsinki Think Company vastaa hankkeen käytännön toteutuksesta, koordinaattorina Helsingin yliopisto. Haaste toteutetaan yhteistyössä Sitran, Opetus- ja kulttuuriministeriön, Kokeilevan Suomen, Kuntaliiton ja e2-ajatuspajan kanssa.

Tutkijat haasteineen valittiin hakijoiden joukosta keväällä 2017, kahdeksan kaupunginvaltuutettua alkukesästä. Uudenlainen hanke selkeästi kiinnostaa, koska innostuneita hakijoita oli kiitettävästi. Nyt käynnissä on opiskelijoiden haku. Uskomme poikkitieteellisyyteen ja monipuolisen osaamisen voimaan, joten haku on auki 28.8. asti kaikkien alojen korkeakouluopiskelijoille.

Blogissa voit seurata Hack for Societyn etenemistä. Luvassa on esimerkiksi eri alojen asiantuntijoiden näkökulmia tieteen ja politiikan yhdistämisestä sekä raportointia siitä, miten poliitikkojen ja akateemikkojen yhteistyö sujuu. Tervetuloa mukaan!